Προκλήσεις

Κέντρα Υποστήριξης Νέων ΚΥΝ- Άρσις

Κέντρα υποστήριξης νέων

Τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων (KYN) της ΑΡΣΙΣ απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Οι δράσεις που αναπτύσσονται εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών και περιλαμβάνουν συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο ζωής του παιδιού. Οι καθημερινές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 18 ετών αφορούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και μαθήματα υποστηρικτικά της σχολικής ένταξης. Με τις δράσεις και τις υπηρεσίες αυτές τα ΚΥΝ επιδιώκουν να προλάβουν ή να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση αρνητικών παραγόντων και δυσμενών συνθηκών που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους και να οδηγήσουν στη θυματοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

http://arsis.gr/wp-content/uploads/2013/07/arsis_kyn.jpg

Στα Κέντρα Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ λειτουργούν οι παρακάτω υπηρεσίες που παρέχονται από στελέχη και εθελοντές της Οργάνωσης, κοινωνικούς επιστήμονες.

Συμβουλευτική βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη με στόχο τη διερεύνηση των αναγκών των νέων, την κινητοποίησή τους για την επίλυση προβλημάτων και την ενδυνάμωση εκείνων των στοιχείων της προσωπικότητάς τους που είναι σημαντικά για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και την μετέπειτα ατομική και κοινωνική τους εξέλιξη.
Ομάδες βιωματικής – μη τυπικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που απασχολούν τους νέους
Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης με στόχο τη βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
Εκπαιδευτική υποστήριξη που περιλαμβάνει μαθήματα αλφαβητισμού, ενισχυτική διδασκαλία και μαθήματα Η/Υ
Προετοιμασία για ένταξη στην εκπαίδευση και προώθηση στην απασχόληση, μέσα από ατομικό επαγγελματικό προσανατολισμό, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, υποστήριξη και τοποθέτηση των νέων σε θέσεις εργασίας
Νομική συμβουλετική και πληροφόρηση με στόχο την ενημέρωση και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των νέων
Διασύνδεση με άλλους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα
Οργάνωση κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων
Σύντομη φιλοξενία σε επείγουσες περιπτώσεις και παραπομπή σε σχετικά ιδρύματα φιλοξενίας
Παροχή ειδών άμεσης ανάγκης (διατροφή, ρουχισμός, παιχνίδια, σχολικά είδη)

Με εξειδικευμένες δράσεις τα Κ.Υ.Ν. δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργίας με τους νέους που βιώνουν τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού και ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές σε ιδρύματα πρόνοιας ή κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται στους νέους δωρεάν με μόνη προϋπόθεση την εκούσια συμμετοχή τους.