Home-gr, Ευκαιρίες, Κοινότητα, Προκλήσεις

Η STROFI band στις Βρυξέλλες με διττό σκοπό

Η από καρδιάς ομιλία του Θέμη, αποφοίτου του προγράμματος "ΚΕΘΕΑ Στροφή", στη GUE/NGL:

Η από καρδιάς ομιλία του Θέμη, αποφοίτου του προγράμματος "ΚΕΘΕΑ Στροφή", στη GUE/NGL:Έχουμε πιο πολλά κοινά μεταξύ μας απ’ όσο συνειδητοποιούμε. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια της υπεύθυνης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, «Η κοινότητα είμαστε εμείς. Μια ομάδα που κάθε μέρα παλεύει με όλη της την ψυχή να μείνει καθαρή απ’ τα ναρκωτικά. Για εμάς η κοινότητα είναι η καινούργια μας ζωή».Μέσα μας έχουμε τη δύναμη, αλλά χρειαζόμαστε κάποιον να πιστέψει σε εμάς. Και αυτό το κάνει η Στροφή, αλλά και γενικότερα το ΚΕΘΕΑ ως οργανισμός. Στην ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν και θα καταφέρουμε περισσότερα ενωμένοι. Τα πράγματα στον τομέα της απεξάρτησης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα. Το #ΚΕΘΕΑ είναι δωρεάν, προσφέρει τις υπηρεσίες του με σκοπό τη θεραπεία των ανθρώπων, όμως κάποιοι το καπελώνουν και προσπαθούν να το εμπορευματοποιήσουν. Όμως δεν γίνεται έτσι. Για την επιτυχία του προγράμματος χρειάζεται αλληλεγγύη, αγάπη και άτομα που νοιάζονται γι’αυτό που κάνουν. ————————– Η επικεφαλής της GUE, Manon Aubry, τόνισε ότι το προγραμμα βρίσκεται σε κίνδυνο από την ελληνική δεξιά και ενημέρωσε το σώμα για την επιστολή-έκκληση στήριξης του ΚΕΘΕΑ που συνέταξε ο Κώστας Αρβανίτης, προτρέποντας τους ευρωβουλευτές να συνυπογράψουν.#handsoffKETHEA #freeKETHEA #guengl

Publiée par Kostas Arvanitis sur Mercredi 13 novembre 2019

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: COMANITY “Animateur training programme” – “Εμψυχωτές Κοινότητας”, στο οποίο συμμετείχε στις διεργασίες του, προσκλήθηκε για την συμμετοχή της STROFI band στις εργασίες κλεισίματος προς τους συνέδρους, την περίοδο 12-14/11/2019 στο Βέλγιο.

Δράσεις, όπως οι “Εμψυχωτές Κοινότητας”, αποτελούν σταθμό, όχι μόνο για την πορεία των  εξυπηρετούμενων του ΚΕΘΕΑ που συμμετέχουν σε αυτές, αλλά γιατί εμπλουτίζουν το ρόλο των κοινοτήτων με νέα υποστηρικτικά δίκτυα και θέτονται οι βάσεις για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς εργαζομένων με νέους που βρίσκονται σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.

Επίσης, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο και να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση μιας επιτροπής, όπου μέλος της STROFI band και απόφοιτος του Προγράμματος, ο Θέμης Λ., έκανε μια σύντομη παρέμβαση, αναφερόμενος στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα που αφορούν την τοξικοεξάρτηση με την επιβολή ΠΝΠ, και  την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στη θεραπεία και στην επανένταξη όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση.